Većina Hrvata u svakodnevnom kuhanju koristi najosnovnije začine poput soli i papra, te začinske mješavine iz jedne bočice. No, unatoč tome, u kuhinji imaju policu s minimalno deset različitih začina, pa je njihova uloga više dekorativne, nego funkcionalne prirode. A koliko mogu trajati?
Kada ste zadnji put u kuhanju iskoristili majčinu dušicu, kurkumu ili kopar? Polica za začine čest je dodatak brojnih kućanstava, iako se većina jarkih bočica gotovo nikad ne otvara. Lijep ukras, zar ne!
Štoviše, uvođenje različitih začina u kuhanje obično dobro zvuči samo u teoriji. Praksa pak pokazuje da većina ljudi u nas bira klasične mediteranske začine, ili pak povrtne začinske mješavine iz vrećice ili kocke.
I naravno, u kuharsko eksperimentiranje ne uključujemo jedan pokušaj pripremanja indijskog currjya prije tri godine, niti pile na provansalski. Ako već godinama niste dodirnuli egzotičnije začine s police za začine, njihov je rok trajanja sigurno istekao, i slobodno ih možete baciti u smeće. Mljeveni začini, naime, imaju maksimalan rok trajanja od 6 do 12 mjeseci, dok se oni u komadu poput zvjezdanog anisa, ili cimeta u kori - mogu koristiti tek malo dulje od toga.
I dok većina originalnog pakiranja ima naznačen rok trajanja na ambalaži, do problema dolazi kad sadržaj začina prebacujemo iz kupovnih vrećica u posebno napravljene posudice za kuhinjski stalak.
Uvedite praksu obnavljanja začina uvijek u isto vrijeme – primjerice oko prosinačkih blagdana, pa ćete uvijek znati kada je što kupljeno. Također, izbjegavajte kupnju velikih akcijskih pakiranja, jer su male šanse da ćete ih uistinu i potrošiti.
Začini bi trebali biti pohranjeni na tamno i suho mjesto – dok bi čili prah ili crvenu papriku bez grižnje savjesti mogli staviti i u hladnjak kako bi zadržali boju i svježinu. A sada, hrabro se bacite na policu i počnice čistku. Bolje to, nego da upropastite jelo arhivskom kurkumom ili vintage komoračem, zar ne?