Stručnjaci otkrivaju: Je li bijeli sloj koji se stvori na čokoladi štetan?

0

Iako joj još nije prošao rok trajanja, često se dogodi da otvorite tek kupljenu čokoladu, a ona nije prepoznatljive smeđe boje, već je prekrivena bijelim slojem u obliku praha. Znanstvenici su sada napokon otkrili zbog čega dolazi do te pojave i kako je spriječiti

Iako joj još nije prošao rok trajanja, često se dogodi da otvorite tek kupljenu čokoladu, a ona nije prepoznatljive smeđe boje, već je prekrivena bijelim slojem u obliku praha. Znanstvenici su sada napokon otkrili zbog čega dolazi do te pojave i kako je spriječiti.
Njemački znanstvenici došli su do spoznaje toga zašto čokolada blijedi te zbog čega gornji sloj dobije bjelkastu boju i poprimi drugačiju teksturu.

Zbog sve više žalbi potrošača i kupaca svima omiljene poslastice znanstvenici iz Hamburga odlučili su riješiti ovaj misterij te su došli do zaključka da većina ljudi čuva čokoladu na pogrešnoj temperaturi.

Kako ističu, pohranjivanje čokolade na previše toplo ili pak prehladno mjesto dovest će do takozvanog ‘masnog cvjetanja’, odnosno pojave bijelih čestica čokolade po samoj površini.

Mrvice čokolade podižu se naime na površinu kroz sitne pukotine i to ukoliko ona nije na adekvatnoj temperaturi, a idealna bi, kažu, bila ona od14 do 18 Celzijevih stupnjeva. Do ovakvog su zaključka došli i tijekom posjeta tvornici daleko najpoznatije švicarske čokolade Lindt, čokoljupcima itekako dobro poznate.

Stručnjaci ističu kako ova pojava cvjetanja nije štetna za zdravlje te kako je čokolada jestiva i nakon što se na njoj dogodi ‘cvjetanje’, no zaključuju da bi se skladištenjem i čuvanjem u adekvatnim uvjetima mogao smanjiti broj pritužbi i osigurati bolji rezultati prodaje proizvođačima čokolade.

http://T portal.hr

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.