LAZARETI Poslušajte bajku o konavoskoj Pepeljugi

0

U prostoru Lazareta 26. siječnja 2019.godine (subota) s početkom u 17:00 sati, održati će se scensko pripovijedanje bajki naslova „Kominača“ za djecu u dobi od 5 do 11 godina (kao i njihovim roditeljima). Cijena ulaznice je 10 kuna.

Izvedbom bajki pod naslovom Kominača, Studentski teatar Lero nastavlja s ciklusom pripovjedanja bajki i legendi za najmlađu publiku. Tako će poznata pripovjedačica bajki i Lerova članica Jasna Held predstaviti po svemu intrigantan izbor priča i legendi pod naslovom Kominača. Radi se o pričama začuvanih u zbirci Zavičajnog muzeja Baltazara Bogišića (HAZU) u Cavtatu i prvi put javnosti bit će predstavljen dio tog vrijednog narodnog blaga i usmene predaje iz 19. stoljeća koje je prikupio i zabilježio Baltazar Bogišić.

Izvedba je naslovljena po „konavoskoj verziji“ Pepeljuge, pa će tako svjedočiti i o folklornoj i tradicijskoj baštini Konavala. Kominača je poseban Lerov izvedbeni projekt namjenjen djeci iod 5 do 11 godina kojim se želi u Dubrovniku uvesti, do sada, rijetku praksu umijeća i vještina pričanja bajki za djecu ali i njihove roditelje.

Pripovijeda: Jasna Held / Izbor: Jasna Held / Scenografija, svjetlo, ton: Mato Brnjić /

Organizacija: Ksenija Medović / Grafičko oblikovanje: Nora Mojaš.

U ovom programskom ciklusu Jasne Held u produkciji Studentskog teatra Lero prikazani su programi bajki: Jasna priča bajke (2005.), Oholica i druge bajke (2009.), Bus ruzmarina (2015.), Tri zlatne jabuke (2015.), Čupoglava (2016.), Mlin na dnu mora (2017.), Libro sv. Vlaha (2017.), Kominača (2018.)

Jasna Held, rođena je u Dubrovniku. Od 1994. godine nastupa kao pripovjedačica bajki, priča i lutkarica. Sudjeluje na susretu Europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj (2004.), zatim je imala seriju nastupa u Njemačkoj i Austriji (2005.), na festivalima pripovijedanja bajki i priča u Njemačkoj i Velikoj Britaniji : Im Fluss Der Worte, Beyond The Border, Zwischen-Zeiten (2005.), Švicarskoj (2006.), turneji po Velikoj Britaniji i na Festivalima At The Edge (2006., 2011.), Zwischen-Zeiten u Njemačkj (2006.). Nastupila je u Berlinu zatim u Innsbrucku i Salzburgu (2007.) i Beču (2008.). Na svim nastupima u Europskim zemljama pripovijedala je tradicionalne priče i bajke odraslima na engleskom jeziku. Poznati pripovjedački teatar CRICKCRACK CLUB 2005. preporučio ju je među deset ponajboljih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije. Od 2005. do 2008. nastupala je s lutkarskim autorskim predstavama uprizorujući narodne bajke i priče. Pripovjedajući bajke i s lutkarskim izvedbama predstavila se 2008. na BOK Festivalu u Bjelovaru, Legendfestu u Istri i na Ogulinskom festivalu bajki gdje redovito nastupa od 2009. godine. Od 2007. članica je HCDO-a (Hrvatskog centra za dramski odgoj).

U Zagrebu je održala radionice/seminare odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a. Od 2008. sudjeluje u projektima Agencije za odgoj i obrazovanje s programom Pripovijedanje bajki i priča a održala je ciklus pripovijedanja u projektu Ministarstva kulture RH Ruksak pun kulture. Na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama nastupila je u posebnom festivalskom programu Ključevi od Grada.

Članica je Studentskog teatra Lero od 1976. godine i do sada je sudjelovala u dvadesetak Lerovih predstava, raznih projekata i drugih programa.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.