„Trubi za obali, za otoke“ i u Dubrovniku

0

Stotinjak građana Dubrovnika okupilo se jutros na prosvjednoj akciji ispred ulaza na gradilište u Uvali Lapad na poziv Kandidacijske liste građana birača Srđ je Grad, kako bi se pridružili zahtjevima brojnih otočnih i priobalnih inicijativa i građana okupljenima u „Pokretu otoka“ da se pomorsko dobro izuzme iz Zakona o koncesijama, da se prijedlog Zakona vrati u normalnu proceduru te da se provede široka javna rasprava na tu temu.

– Ono što je nama Srđevcima najproblematičnije u ovom zakonu jest način na koji se pokušava donijeti – u jeku parlamentarne krize, u trenutku kad vladajuća stranka pokušava donijeti zakon koji ne prolazi proceduru javne rasprave, dakle zainteresirana javnost je u potpunosti isključena iz procesa donošenja ovakvih odluka. S obzirom na to da se radi o zakonu koji pod sebe stavlja niz drugih podzakonskih akata i drugih zakona koji se tiču pitanja koncesija, smatramo da je osnovno da zainteresirana javnost bude upoznata sa činjenicama koje ovaj zakon donosi i zahtijevamo da se zakon vrati u javnu raspravu. To je osnovna procedura koju svaki zakon, a pogotovo zakon ovakve razine mora proći, rekao je tom prigodom  gradski vijećnik KLGB Srđ je Grad Ljubomir Nikolić.

– Jako se protivimo kriterijima koji se donose ovim zakonom, a koji se tiču samog iznosa koncesije. Koncesionar koji da ponudu za koncesiju bit će odabran samo na osnovu iznosa novčane ponude, stavljajući u drugi aspekt sve eventualne loše ekološke i društvene učinke takve koncesije. U Dubrovniku smo svjedoci, nasreću još nemamo isključivih koncesija ali znamo kako se postojeća koncesijska dobra koriste na način koji građanima ili onemogućuje pristup, ili im drastično smanjuje kvalitetu života, dodao je.

Inicijativa Pokret otoka tijekom današnjeg dana organizira akciju “Trubi za obalu, za otoke!”, kojom poziva sve brodare, ribare, jedriličare i jahtaše da trube pri ulasku u svaku luku, u znak podrške izmjenama Zakona o koncesiji uz poruku “Neka nas čuju i u Zagrebu”.

Foto:dubrovniknet.hr

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.