U BiH nisu suglasni o Pelješkom mostu, Izetbegović poručio Čoviću: Ne zastupaj interese Hrvatske

0

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović reagirao je na stavove Dragana Čovića koje je iznio u Zagrebu na sastanku s predsjednicom Hrvatske o Pelješkom mostu, gdje je kazao da nema nikakvih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta, što je Izetbegović oštro demantirao.

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, na jučerašnjem sastanku sa predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, iznio je stavove koji su suprotni službenim stavovima Predsjedništva BiH, prenose s bosanskohercegovačkog portala Klix.ba.
“Nije istinita tvrdnja da ‘što se tiče institucija BiH, nema nikavih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta’. Stvari su upravo obrnute”, poručio je Izetbegović.

Podsjetio Dragana Čovića na službeni stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine, koji je jednoglasno usvojen i koji glasi: “Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države”. O navedenom stavu su tada obaviješteni i najviši dužnosnici Republike Hrvatske.

“Dragan Čović, kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima ustavnu obavezu zastupati službene stavove i interese BiH. Svako drugačije postupanje predstavlja zloupotrebu službenog položaja. Nedopustivo je da predsjedavajući Predsjedništva BiH, umjesto obavezujućeg zastupanja interesa BiH, zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN-a o pravu mora i dugoročnim interesima BiH”, zaključio je Izetbegović.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.