U Crnoj Gori nakon povećanja PDV-a rastu i maloprodajne cijene

0

Maloprodajne cijene u dijelu crnogorskih marketa povećane su do 2% od 1. siječnja, kada se počela obračunavati nova stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Trgovci su, prema informacijama Dnevnih novina, uglavnom zadržali prijašnji iznos marže, ali ima i onih koji su promjenu porezne stope iskoristili i kako bi povećali osnovne cijene proizvoda.

U marketima, kao i na drugim prodajnim mjestima, povećane su i cijene alkohola, cigareta i gazirane vode koja se zaslađuje, što je dovelo i do poskupljenja u većem dijelu i u  ugostiteljskim objekatima.

Kada je riječ o velikim trgovačkim lancima, cijene je povećala Domaća trgovina čiji marketi posluju pod brendom “Aroma”, dok su “Voli” i “Merkator” odlučili da ih ne mijenjaju do isteka zaliha i tako privuku potrošače.

“Kada je riječ o artiklima i prozvodima koji se najčešće kupuju, cijene do sada nisu rasle, mada primjenjujemo novu poreznu stopu. Potrošači su pod dojmom da je došlo do povećanja jer su istekle novogodišnje akcije”, kazali su Dnevnim novinama u “Voliju”.

Predstavnici “Volija” su rekli da će se truditi da što duže zadrže postojeće cijene, ali da će to biti teško nakon isteka zaliha.

Dnevne novine su isti odgovor dobile i u kompaniji Merkator Crna Gora, u čijem su vlasništvu “Idea” marketi.

“Idea trgovine nisu povećale cijene proizvoda zbog više stope PDV-a. Napominjemo da to ne važi za robu na koju je došlo do promjene akcize 1. januara”, priopćili su iz “Merkatora”.

Osim opće stope PDV-a od 21 posto, u Crnoj Gori se primjenjuje i niža stopa od 7 posto, čiji se iznos nije mijenjao već duže vrijeme.

Ona se obračunava na proizvode koji predstavljaju najznačajniji dio potrošačke košarice, među kojima su kruh, brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, mast, ulje, šećer, pa su njihove maloprodajne cijene ostale na prošlogodišnjoj razini.

Niži stopa PDV-a obračunava se između ostalog i na hranu za odojke, udžbenike i ljekove.

Skala radio

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.