Udruga Ludruga o svojem iskustvu u radu na promociji psihičkog zdravlja

0

Kako od psihičke patnje učiniti dodatnu vrijednost

U sklopu trodnevne manifestacije „Mentalno zdravlje i volonteri“  u organizaciji Udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenje duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica, danas, 8.12.2016. održan je okrugli stol na temu Uloga volontera i zajednice u provođenju izvaninstitucionalne brige o mentalnom zdravlju “

Gosti izlagači  bili  su  predstavnici zagrebačke udruge Ludruga koja se bavi psihičkim zdravljem u zajednici , viši savjetnik u Odjelu za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Marko Grgurević, predstavnica Udruge za razvoj civilnog društva Bonsai , Anja Marković te ispred udruge Lukjernica stručna suradnica Mira Šejtanić i predsjednica Jadranka Vlatko.

Iako nastala 2012.g. Udruga Ludruga s dubrovačkom javnosti je podijelila svoje iznimno bogato i vrijedno iskustvo rada koje se najvećim dijelom oslanja upravo na volonterski rad svojih članova.

Cilj udruge Ludruga je razvoj psihičkog zdravlja u zajednici, razbijanje  tabua, stigme, osvještavanje javnosti o postojanju drugačijih načina i sustava koji se puno efikasnije nose s problemom postizanja psihičkog zdravlja.

Briga o mentalnom zdravlju gorući je problem u Hrvatskoj s obzirom na činjenicu da su osobe sa psihičkim oboljenjima vodeća skupina u Hrvatskoj prema broju dana provedenih u bolničkom liječenju, a najveći broj tih hospitalizacija odnosi se na stanovništvo u radno aktivnoj dobi.

Manifestacija se nastavlja sutra, 09.12.2016.  projekcijom dokumentarnog filma „ Otvoreni dijalog“  i tribinom nakon projekcije filma pod nazivom „ Psihijatrija u zajednici“ . Film će prikazati  inovativan pristup akutnim psihičkim krizama po finskoj metodi kojom se smanjuje hospitalizacija, konzumacija lijekova i recidivizam. Navedene aktivnosti održati će se u prostorijama DURE, Branitelja Dubrovnika 15, u 15:30 sati.

Završna aktivnost manifestacije je iskustvena radionica „ Grupa uzajamne psihičke podrške“ koja će se održati  10.12.2016. u prostorijama Udruge Lukjernica, Nikole Božidarevića 10/1, u 10:30 kojom će Udruga Ludruga iznijeti svoj primjer prakse koji uspješno primjenjuje već 3 godine i s oboljelima i sa članovima njigovih obitelji.

Manifestacija se provodi u sklopu  projekta Volonterski program po mjeri koji je  financiran od strane Grada Dubrovnika, a provodi ga Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai u partnerstvu sa Udrugom za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprijeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života- Lukjernica i Dubrovačkom Udrugom Skrbnika,Bolesnika i Prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih Demencija- DUSAB u razdoblju od 1.1.2016.-31.12.2016.

Mira Šejtanić

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.