Ulaganje u nekretnine isplativije od štednje u stranoj valuti

0

Tvrtka Libertas inženjering plus d.o.o. već više od desetljeća savjetuje svoje klijente kako najbolje uložiti novac u kupnju nekretnine, bilo da se radi o savršenom domu ili najisplativijem životnom ulaganju

Kupnja nekretnine nesumnjivo je jedan od najboljih oblika ulaganja. U usporedbi s ulaganjem u zlato, dionice ili investicijske fondove, građani kupnju kuće, stana, poslovnoga prostora ili zemljišta ocjenjuju sigurnijim ulaganjem. Financijski gubici s kojima su se suočili građani koji su u proteklom desetljeću ulagali u dionice i investicijske fondove jedan su od ključnih uzroka pada povjerenja u takvu vrstu ulaganja. Unatoč činjenici da nedostatak interesa za takve ulagačke pothvate proizlazi djelomično i iz nedovoljnoga poznavanja financijskoga tržišta i njegovih zakonitosti, građani se prvenstveno usmjeravaju ulaganju u nekretnine jer je manje rizično.

Svijet nekretnina izrazito je dinamično i promjenjivo područje poslovanja gdje svi nositelji aktivnosti svojim djelovanjem mogu utjecati na tržišne odnose i procese, stoga se ne može govoriti o potpuno sigurnim investicijama, jer gdje postoji mogućnost zarade, postoji i mogućnost gubitka novca. Ipak, nekretnine su uvijek dobar odabir za investiranje. Upravljanje kupljenom nekretninom može se smatrati, na svojevrstan način, drugim ili dodatnim poslom jer zahtijeva angažman pojedinca, za razliku od štednje na banci koja podrazumijeva tek iščekivanje da istekne vremensko razdoblje na koje ste oročili štednju.

Uzimajući u obzir trenutačno stanje na tržištu, razvidno je kako se veća zarada može ostvariti iznajmljivanjem nekretnine nego od kamata na oročenu štednju. Štoviše, znajući da su kamate na štednju simbolične, razumni investitor nastojat će pronaći bolji način kako bi oplodio svoj kapital. Kamate na štednju u eurima manje su od jedan posto na rok oročenja od godine dana. Ulaganje u nekretnine je u ovom trenutku višestruko isplativije u usporedbi sa štednjom u stranoj valuti. Primjerice, štednja oročena na banci u iznosu od 100 tisuća eura na razdoblje od godine dana, po kamati od 0,6 posto godišnje, daje prihod od 600 eura. Na taj iznos plaća se porez i prirez te naposljetku štediša godišnje zaradi 520,80 eura. S druge strane, iznajmljivanjem stana vrijednoga 100 tisuća eura po cijeni od 2500 eura mjesečno, najmodavac može zaraditi godišnje, nakon odbitka poreza, 3.630,40 eura.

 

IZNOS BANKA NEKRETNINA
IZNOS 100.000,00 EURA 100.000,00 EURA
VRSTA ULAGANJA BANKA NEKRETINA
NAČIN  ULAGANJA UGOVOR O ŠTEDNJI NA 1 GOD GODIŠNJI  NAJAM
KAMATA (OPOREZIVA DOBIT) 0,60% 2500 KUNA * 12 MJESECI
POREZ 12% + PRIREZ 10 %= 600 KUNA 231,00 * 12 = 2.772,00 KUNA
DOBIT 3.900,00 KUNA 27.228,00 KUNA

Ako se ima u vidu da se na području Dubrovnika nekretnine mogu iznajmljivati turistima na dnevnoj razini, onda je jasno da se na taj način može zaraditi još i više u odnosu na ono što se zaradi od mjesečnoga iznajmljivanja. Upravo ta mogućnost iznajmljivanja raznih vrsta nekretnina turistima povećava njihovu komercijalnu vrijednost. Za iznajmljivanje u turističke svrhe, osim apartmana i stanova, na tržištu nekretnina kupcima postaju sve privlačnije kuće za odmor.

Želite li investirati u nekretnine, na samome početku morate znati koju vrstu nekretnine potražujete i u kojem razdoblju očekujete povrat uloženoga novca. Agencija za nekretnine Libertas inženjering plus d.o.o. svojim klijentima preporučuje kupnju nekretnina iz svoje ponude s godišnjim povratom od najmanje šest posto ili u vremenskome razdoblju od najviše 16 godina. Ključno je biti svjestan činjenice da što je određena nekretnina vrednija i što je veći iznos ulaganja, to je razdoblje povrata dulje.

Kupnja nekretnine kao oblik ulaganja s ciljem ostvarivanja prihoda od najma ili radi očekivanoga porasta tržne vrijednosti imovine, ozbiljan je životni i poslovni pothvat. Odluka o tome u koju bi se svrhu nekretnina trebala koristiti ujedno znači i postavljanje smjernica za odabir lokacije, odgovarajuću površinu, raspored prostorija, katnost te optimalnu cijenu.

Vlasnici velikih višesobnih kuća ili stanova koji su zakoračili u treću životnu dobi čije su se potrebe za životnim prostorom promijenile, nerijetko se odlučuju prodati njima prevelike nekretnine te kupuju manje, najčešće jednosobne, stanove. Razlika u cijeni između prodanoga većeg i kupljenoga manjeg stana jest prihod vlasnika koji sebi tako osigurava ušteđevinu koja mu povećava životni standard bez novih odricanja.

Tvrtka Libertas inženjering plus d.o.o. već više od desetljeća savjetuje svoje klijente kako najbolje uložiti novac u kupnju nekretnine, bilo da se radi o savršenom domu ili najisplativijem životnom ulaganju.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.