Uštedite dio plaće pomoću ove japanske tehnike

0

Tijekom mjeseca bilježite troškove u četiri kategorije: Preživljavanje, Neobavezne stvari, Kultura i Posebni troškovi

Događa li se i vama da dođe kraj mjeseca, potrošili ste čitavu plaću, a nemate pojma kamo je zapravo sav taj novac otišao? Niste jedini.

Srećom, postoji japanska tehnika stara sto godina koja vam može pomoći u vođenju računa o troškovima i uštedi novca, a zove se Kakeibo.

Kako je objašnjeno na blogu Monininja, na početku mjeseca trebate zapisati fiksne prihode i troškove, razlika kojih će vam otkriti koliko točno možete potrošiti u predstojećem mjesecu. Drugi korak je da procijenite koliko taj mjesec želite uštedjeti – taj iznos stavite na stranu i potrudite se da ga ne dirate ako baš nije nužno. Tijekom mjeseca bilježite troškove u četiri kategorije, poredane po važnosti:

1. Preživljavanje – stanarina, računi, hrana, djeca, lijekovi…

2. Neobavezne stvari – nova odjeća, restorani, novi mobitel ili laptop, cigarete…

3. Kultura – filmovi, kazalište, novine, knjige, koncerti…

4. Posebni troškovi – rođendanski darovi, neočekivani popravci, pokućstvo, hitni slučajevi…

Na kraju mjeseca, usporedite početni proračun i potrošeni iznos – razlika je ono što ste uštedjeli tog mjeseca. Prema blogu Monininja, ova tehnika može dovesti do uštede od čak 35 posto. Preporučuje se korištenje papira i olovke, a ne aplikacije ili nečeg sličnog, jer si tako možete bolje predočiti na što trošite novac.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.