Virus na Androidu krade podatke korisnicima Ubera

0

Oprez, sigurnosni stručnjaci iz Symanteca upozoravaju na lažnu web stranicu koja korisnike popularne usluge Uber navodi da predaju svoje korisničke podatke.

Najnovija prijetnja vlasnicima Androida dolazi iz već poznatog ‘izvora’. Riječ je o evoluciji poznatog trojanca Android.Fakeapp koji Googleovu mobilnu platformu tlači već godinama, a njegova najnovija verzija imitira sučelje poznate usluge Uber. Prema stručnjacima iz Symanteca, trojanac iskoči na ekranu u redovitim intervalima kako bi navukao korisnike da upišu svoj telefonski broj i lozinku.

Nakon što pritisnete enter program vaše podatke šalje udaljenom serveru. Tvorci malwarea te podatke mogu koristiti kako bi napali vaše ostale profile ili ih putem crnog tržišta prodali drugim hakerima.

Najnovija varijanta Fakeappa ne staje na lažnom ekranu za logiranje. Kako bi žrtvi dala lažan osjećaj sigurnosti, ona čak učita ekran za logiranje koji koristi originalna aplikacija te pokaže vašu lokaciju nakon što pritisnete enter. To navodno postiže dubokom poveznicom na URL u pravoj aplikaciji koja poziv za vožnju ostvaruje koristeći vašu lokaciju.

Što učiniti?

To je bar lako: ne instalirajte sumnjiv softver, ne posjećujte čudne stranice i ne vodite računa da je vaš operativni sustav nadograđen na najnoviju verziju. Dobar antivirus također nije loša ideja.

Sličan savjet nam je poslao i Uber u sklopu službene izjave:

‘Budući da ova tehnika phishinga zahtijeva da korisnici najprije preuzmu zlonamjernu aplikaciju izvan službene Google Play trgovine, preporučujemo samo preuzimanje aplikacija iz pouzdanih izvora. Međutim, želimo zaštititi svoje korisnike čak i ako čine poštenu pogrešku i zato smo stavili zbirku sigurnosnih kontrola i sustava koji pomažu otkriti i blokirati neovlaštene prijave čak i ako slučajno unesete svoju lozinku.’

Autor: Damir Rukavina, tportal.hr

photo by:  Sanjin Strukic/PIXSELL

 

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.