Voda do kuma

0

Iako kumu našega predsjedniku Sabora, ovih dana nije do pjesme, neki su mu narodni umjetnici ispjevali ovu: O moj kume, moj premili rode, ne daju ti novinari u Hrvatske vode

Iz liste, Srđ je Grad su najavili, kako neće prihvatit’ gradski proračun, jer gradonačelnik golferima regalava 25 milijuna kuna za ceste do golf igrališta. Ima i među građanima, koji piju vodu iz auto-cisterni onih, koji se prisjećaju vremena, kad’ su predstavnici golfera i gradonačelnik, uvjeravali građane Dubrovnika tvrdnjom, da ovaj svjetski važan projekt, neće koštati Grad Dubrovnik ništa. Niente; ma ni anche jedne lipe. Zato bi oni, s tim soldima, radije sanirali Grabovicu, kanalizaciju, izgradili sportsku infrastrukturu ili kupili Garažu na Ilijinoj Glavici. A kako će razmaženi golferi doć’ do svojih rupica u travi, gore spomenute članove Gradskog vijeća uopće ne zanima. Imaju, one male uske golf autiće na letriku, pa mogu vozit’ i po postojećim putićima.

A gradonačelnikova opozicija, s pažnjom je pratila napore njegovih advokata, koji su u ponedjeljak, na Županijskom sudu u Splitu tražili, da se dokazi o krivici, u aferi Revelin, proglase nezakonitima, kako bi presuda bila zakonito oslobađajuća. Kažu, k’o da te uhvate s prstima u marmeladi, pa ti nezakonito zaplijene šugaman, s kojim si očistio prste. A sve to, radi navodne štete, prema izračunu Uskok-a, od tri milijuna. Sve je relativno, pa i šteta, kažu neki, jer, ako nekome pogoduješ, pa izgubiš tri milijuna, pogodovanom si ušpar’o tri milijuna, pa je opet sve – na istome.

Predsjednik vlade, kažu, radi mnoštva obaveza, malo zamoren, previdio je, da više nije u Bosni, nego u – Ukrajini. Pa je besplatno svjetov’o svoga kolegu Bjelorusa, kako će najlakše, mirno, reintegrirat’ otete teritorije, i tako je cijelo Rusko carstvo bacio na koljena. Kad’ se je rastravenjo od šoka, pomoćnik pomoćnika ministra vanjskih poslova Rusije, poručio je Zagrebu, preko svoga zamjenika, da gleda svoga posla. I da malo više pripazi na reintegrirane Srbe u Hrvatskoj. Zamisli ti!

Neki opozicijski čelnici su nas podsjetili, da su, nakon Premijerova posjeta Bosni, tamo počela hapšenja, a sad je iz Ukrajine uspio najedit’ i Ruse! I ohladit’ njihove gospodarstvenike, koji su otkazali vizitu Zagrebu. Ionako su nam odnosi s njima zahladnjeli, još od kad’ u školi, umjesto ruskoga učimo djecu – vjeronauku. Oni premijera više ne bi nikud puštali s Gornjeg Grada – čisto preventivno! Dok ne otopli.

Predsjednica cijele naše države, preselila je svoj ured privremeno, u Kanadu. Tamo je Kanađanima odala priznanje za njihovo uspješno gospodarstvo, koje privlači mlade iz cijeloga svijeta, pa i našu djecu. Oduševila se njihovim uspjesima, iako im je zemlja siromašna prirodnim bogatstvima. Njezini oponenti su je odma’ optužili, da nas je opet osramotila svojim izjavama. Jedni kažu, kako je mogla, u avionu pregledat’ tekst wikipedije o Kanadi i naučit’, da je ta zemlja, na četvrtom mjestu na svijetu po prirodnim bogatstvima. Drugima ne treba ni wikipedija. Svršili su srednju školu. Pa znaju.

Kanađani joj to nisu zamjerili, a tamošnji Hrvati su se njome oduševili, pa su je skoro zamotali u nekakvu, staro-hrvatsku zastavu, za koju su, ovi što je ne vole, rekli da je – ustaška. A predsjednica jednostavno nije obadala, koji su oni grb prišili na trobojnicu. To je sve.

Iako kumu našega predsjedniku Sabora, ovih dana nije do pjesme, neki su mu narodni umjetnici ispjevali ovu: O moj kume, moj premili rode, ne daju ti novinari u Hrvatske Vode. A sve zato, što su opjevani novinari otkrili, da je, metkovski borac protiv korupcije i nepotizma, predsjednik Sabora, naumio, u Hrvatskim vodama, zaposlit’ kuma, da bi se ovaj borio protiv – nepotizma.

To ti je, kad’ ljudi upotrebljavaju strane riječi. Sjećam se još, iz one bivše države, kad’ se je jedan direktor državne ustanove zakleo, da u njega nema nepotizma, aistoga dana mu umrla tetka, kafe kuharica u kantini iste ustanove, a neput mu se sudario, njegovim službenim autom!

Na finimentu je nesuđeni spasilac državne tvrtke za poplave, teška srca odust’o od ove odgovorne dužnosti i tako odgodio svijetlu budućnost Hrvatskih voda.

A Hrvatska elektroprivreda, svijetlu budućnost obećava hrvatskim potrošačima! Javljeno je, da dogodine struja neće poskupit’.

Postavlja se pitanje, ‘ko će platit’ toliko svijetlosti, ako neće potrošači.

Izrael je lijepo zamolio Hrvatsku, da im naši kanaderi pomognu gasit’ velike šumske požare. Naši su se odma’ dogovorili i poletili našim prijateljima u pomoć. To je bila lijepa gesta, mada nije svima baš kjaro, kako to, da Izraelci imaju, na stotine, najnovijih mlaznih lovaca i bombardera, s kojima mogu napadat’ ciljeve po cijelom Bliskom istoku. Baš su objavili, kako su naručili još pedeset američkih, ‘nevidljivih’ borbenih aviona.

A nemaju kanadere. Pa im, ova naša tuga i nevolja od države, mora gasit’ požare. Neki šaljivi ateisti i, neznabošci, su se zapitali, hoće li naše pilote zbunit veliki broj gorućih grmova; pa da nehotice zaliju i onaj pravi – Mojsijin, biblijski?

Jedimo Hrvatsko, preporuka je bila našega ministra poljoprivrede. A onda su javili za domaću salmonelu. Hrvati su suočeni s velikim izazovom. U opasnosti su svi koji jedu jaja od prepelica. Jesu li domaće prepelice snijele inkriminirana jaja, ili su to učinile one, što su leteći migrirale iz Poljske? Izvidi su u tijeku.

Što se piletine tiče, za sad’ se sladokusci suzdržavaju. Muškima se preporuča, da čuvaju svoje stare koke, jer je poznato, da mlada piletina može naudit’.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.