XI. međunarodna smotra folklora, narodnih igara i pjesama – Posebnost, ljepota i raskoš

0

KUD Blagaj

Tradicionalno i uobičajeno kao i do sada, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod ” Dubrovnik, 11. studenoga u Hotelu Petka održana je XI. međunarodna smotra folklora, narodnih igara i pjesama u Dubrovniku

Međunarodna smotra prijateljstva i folklora mladih u Dubrovniku iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, pokazala je svu svoju raskoš, ljepotu i bogatstvo koja je svojom dugogodišnjom tradicijom i bogatim sadržajima postala prepoznatljiva diljem ovih regionalnih prostora, pa i svijeta. Dubrovnik je, kao i njegovi građani, poznat po svojoj bogatoj kulturi i tradiciji, prepoznatljivi su po svom gostoprimstvu i ljubaznosti, rado su dočekali, smjestili i ugostili oko 230 gostujućih članova zborova i folklora iz šire regije ovih prostora. U ovako prekrasnom ambijentu i veličanstvenom programu prelijepe, raspjevane i razigrane mladosti, u ugodnoj atmosferi doprinijeli su: Mješoviti zbora Preporoda “Dubrovački Zumbuli”, KUD “Centar za kulturu” iz Goražda, Muški zbor “Behar” iz Goražda, KUD ” Karaula iz Travnika Ženski Zbor”Bečarac” iz Karaule, KUD “Blagaj” iz Blagaja, ženski zbor Centra za kulturu Goražde, KUD ”Azot” Vitkovići, BZK ” Preporod ” iz Zenice, Merima Berberović, Ema Džidić, Senad Alić, Emina Sinanović. Izvođače narodnih igara , plesova i prelijepih sevdalinki pratio je orkestar “Zvuci Drine” iz Goražda, a cjelovečernji program vodili su Nejra Serdarević i Mirza Husetić iz Zenice.

Gost večeri bila je Bosansko-hercegovačka diva sevdaha Nusreta Kobić, koja je izazvala velike aplauze i oduševljenja publike svojim glasom i prelijepim sevdalinkama.

Nastupi KUD -ova i zborova sa svojim najnovijim izvedbama illahija, pjesama sevdaha i raznovrsnim koreografijama igara i plesova na fantastično uređenoj i osvijetljenoj bini u prelijepoj dvorani hotela Petka oduševili  su publiku. Mladost je ponovno dala dodatni i neizbrisivi pečat posebnosti, ljepote i raskoši ove manifestacije. Posebnu  upečatljivost i draž ovog nastupa, činile su njihove prelijepe nacionalne nošnje ukrašene svilom, zlatom, srebrom i bisernim sedefima, s dodatnom opremom i mogućnošću nastupa  za više neobičnih varijanti. Ugodno je bilo osjećati se domaćinom i građaninom ovog prelijepog Grada Dubrovnika, ili sudionikom ove manifestacije. Dakle, zahvaljujući golemoj volji naše razigrane i raspjevane mladosti , a ponajprije njihovom znanju i umijeću obogatili su ovu noć, da bude još ljepša bogatija i nezaboravna. Ovoj manifestaciji posebnu draž dali su gradonačelnici gradova, Dubrovnika Mato Franković, Goražda prof.dr. Muhamed Ramović, Travnika dr.sci. Admir Hadžiemirić, Srebrenika dr.sci. Nermin Tursić, i doministar civilnih poslova BiH prof.dr. Suad Džafić. Nakon prvog dijela Smotre folklora uručena su zaslužna priznanja, Gradu Dubrovniku, Goraždu, Travniku, Srebreniku i Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, za njihov izuzetan doprinos razvoju Bošnjačke Zajednice kulture u Dubrovniku. I ova smotra kao i prethodne dala je dobar uvid u stanje folklornog amaterizma koji je još uvijek jedna od najčešći manjinskih aktivnosti. Čini se da je to najbolji način očuvanja tradicije, odnosno da se pjesmom i plesom najlakše privuče pripadnike manjina da se uključe u rad društva . Veseli činjenica da se u njihov rad sve više uključuju mladi , koji su u svoja srca utkali ponos, znanost i kulturu, te daju do znanja da nema straha od zaborava, a što je i ova XI  smotra folklora u Dubrovniku pokazala! Očuvanje tradicije pjesmom i plesom nije samo zadaća, nego i želja sve većeg broja mladih koji su sve prisutniji u različitim aktivnostima, o čemu svjedoči i njihova uključenost u rad Kulturno umjetničkih društava. Smotra poput ovog u Dubrovniku potvrdila je uvid u stanje folklornog amaterizma koji je jedan od najmasovnijih aktivnosti, odnosno promicanja drugačijeg i različitog, zapravo mala škola  glazbene tolerancije.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.