Zbog premalih plaća radnici i konobari iz Trebinja dolaze raditi u Dubrovnik

0

Građevinske firme i ugostiteljski objekti na području Trebinja ostaju bez radne snage, a njihovi dojučerašnji radnici niske satnice su primorani napustiti svoj dom, i bolje uvjete rada potražiti u susjednom Dubrovniku, gdje radnika fali – piše trebinjski portal Trebinjelive.info.

Za dvije ili tri marke po satu, kažu, više neće raditi u Trebinju, kad u Dubrovniku mogu zaraditi i do tri puta više. Za sve su, dodaju, krivi lokalni poslodavci, koji su minimalno ili skoro nimalo povećali plaće, dok, s druge strane, zarađuju velik novac.

Građevinskim firmama u Trebinju već duže od osam mjesec fali na desetine radnika, ali, najveći problem je, zapravo, u tome što oni najkvalitetniji i najbolji majstori svog zanata više neće raditi za bijedne satnice.

Umjesto njih na skelama je radna snaga iz Bosne.

“Otišao sam za Dubrovnik. Napustio sam svoju firmu koja sada gradi više projekata u Hercegovini. Mala plaća, ne može se od toga ni prehraniti, a kamoli normalno živjeti”, ispričao je jedan Trebinjac, koji sada radi na dubrovačkom primorju.

Za pet mjeseci rada u Dubrovniku, izračunao je, zaradit će koliko u Trebinju za cijelu godinu, pa mu povratak na lokalne skele za sada ne pada napamet.

Ni ugostitelji se ne mogu pohvaliti boljom slikom radne snage. Konobari, pa i kuhari masovno odlaze da rade u susjedni Dubrovnik. Razlog kao i kod građevinaca – male plaće.

I dok ugostitelji tvrde da će, ako radnicima povećaju plaću, morati povećati i cijene kako bi uspjeli da im uvećane plate isplate, radnici poručuju da za minimalne plaće više neće raditi.

“U Dubrovniku konobara fali tokom cijele godine, a sada je mnogo lakše naći legalan posao. Plaće su dosta bolje. Mora se od nečega živjeti”, poručuje ovaj Trebinjac.

I ostale djelatnosti polako počinju da osjećaju nedostatak radne snage, a ekspanzija rada u Dubrovniku očekuje se tek nakon što bude završen granični prelaz na Brgatu, kada bi se i čekanje prelaska preko granice trebao bar duplo smanjiti.

“Dolaze firme iz Mostara, pa čak i iz ostatka Srpske. Ovdje više nema tko da radi. Stanje postaje ozbiljno, a posljedice, ako se ovako nastavi, nesagledive”, navode oni.

Prosječna plaća u Republici Srpskoj je oko 840 KM, a radnici u građevinarstvu i ugostiteljstvu zarade svega oko 560 maraka.

Pa razlozi odlaska su više nego jasni.

Uz to, dubrovački poslodavci, uz bolje plaćen posao, nude i smještaj i hranu. A u posljednje vrijeme povećana potražnja je i za vozačima, posebno onima koji imaju položenu D kategoriju.

Izvor: Trebinjelive.info

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.