Zimski posni kolač

0

Naranče, mermelada od šipka, pečeni orasi i još štošta 🙂 … jako sočan i mirisan kolač!

Sastojci;

Biskvit:

350 ml svježe cijeđenog soka od naranče

4 ožice mermelade od šipka

120 g cukara

2 vanilin šećera

naribana korica 2 naranče

180 g pečenih mljevenih oraha

100 g oštrog brašna

2 ožice tamnog gorkog kakaoa

1 prašak za pecivo

100 ml ulja

Premaz (fil):

100 g čokolade

2-3 ožice mermelade od šipka + malo za premazati biskvit

120 g mljevenog keksa

1 vanilin šećer

150 ml svježe cijeđenog soka od naranče

Za posipanje:

cca 50 g sjeckanih pečenih oraha

Priprema:

Naranče dobro oprati i naribati koricu od dvije, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka. Orahe staviti u tavu i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi se ogulila koža. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.

Biskvit:

U posudu uliti 350 ml soka od naranče, dodati mermeladu od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu naranče, mljevene orahe i prosijane praškaste sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mješanje.

Smjesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 stupnjeva oko 25-30 min. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.

Prohlađen premazati u tankom sloju sa mermeladom, čisto da se fil ne bi odvajao.

Premaz (fil):

Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa mermeladom. U posebnoj posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i sve fino sjediniti.

Fil nanijeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.

Posluživanje:

Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.