Znate li otkuda dolaze palačinke?

0

Umijeće pripravljanja palačinki poznavali su i Stari Grci. U petom stoljeću prije Krista pripremali su takozvani tagenias od brašna, maslinova ulja, meda i kiselog mlijeka, te ih posluživali za doručak

Palačinke su omiljeni izbor za doručak u brojnim hrvatskim kućanstvima, bez obzira jedete li ih „suhe“ s tek malo šećera u prahu, marmeladom ili ukusnim namazom od lješnjaka i kakaa. Rado se jedu kao desert, a mogu čak biti i predjelo ili glavno jelo ako se pune slanim nadjevima na bazi mesa, ribe, sira ili povrća.

Mnogi vjeruju da su se palačinke jele još u kameno doba. Analiza nekih žitarica na alatima starim 30.000 godina upućuje da su ondašnji ljudi izrađivali jelo slično palačinkama.

Umijeće pripravljanja palačinki poznavali su i Stari Grci. U petom stoljeću prije Krista pripremali su takozvani tagenias od brašna, maslinova ulja, meda i kiselog mlijeka, te ih posluživali za doručak. Navodno je postala i varijanta s medom, sezamom i sirom koja se spominje u kultnoj grčkoj knjizi Deipnosophistae.

Namirnice za pripremu ove slastice spomenute su i u Apiciusovoj kuharici po imenu De re coquinaria, no vjeruje se da su izgledale nešto drugačije od današnjih palačinki.

Pod palačinkom obično smatramo tanak krug tijesta koji se priprema od brašna, jaja i mlijeka, a peče na vrućoj površini s uljem ili maslacem. Palačinke kakve mi danas poznajemo, jedemo i pečemo zapravo su inačica francuskih crêpea.

Glavna razlika između naših i francuskih tradicionalnih palačinki očituje se u količini vremena za odmaranje smjese za pečenje. I dok naša palačinka ne treba čekati ni minute na vruću tavu, francusku smjesu najbolje je odležati nekoliko sati prije pečenja.

I Rusi vole pričekati prije nego što smjesu stave na vruću tavu, ali to je razumljivo s obzirom da u tijesto stavljaju kvasac. Njihovi palačinke – blini, tradicionalno su se pripremale na kraju zime u čast “ponovnog rođenja” Sunca.

Palačinke danas dolaze u različitim debljinama i oblicima, te se razlikuju od zemlje do zemlje.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.