Župan održao radni sastanak s direktorom Hrvatskih voda

0

Župan Nikola Dobroslavić održao je u petak, 20.3. radni sastanak s direktorom Hrvatskih voda – VGO Split Mirkom Duhovićem. Na sastanku se razgovaralo o tijeku izgradnje sustava obrane od poplava kod Metkovića, projektima navodnjavanja, te programima i projektima korištenja voda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sastanku su nazočili Irina Putica, voditeljica službe korištenja voda za VGO Split, Berislav Glavaš, koordinator projekata navodnjavanja za Dalmaciju, Vinko Jurjević, voditelj VGI za mali sliv “Dubrovačko primorje”, zamjenica župana Marija Vučković i pročelnik upravnog odjela za komunalne poslove, promet i veze DNŽ Miho Baće.

Pored dogovora o daljnjoj izradi projektne dokumentacije za tzv. male projekte navodnjavanja u županiji, te koordinacije između Hrvatskih voda i DNŽ u prijavljivanju Nacionalnog pilot projekta navodnjavanja Donje Neretve za financiranje putem EU fondova po fazama, predstavnici Hrvatskih voda i DNŽ dogovorili su suradnju u realizaciji priroritetnih projekata korištenja voda.

Župan je naglasio potrebu žurnog rješavanja krupnog komunalnog problema kojeg osjećaju građani Dubrovnika nakon obilatih kiša, a koji su posljedica zamućenja izvora. Isto tako, županija je zamolila za pomoć predstavnike Hrvatskih voda koji sudjeluju u radu bilateralnog Povjerenstva za vode RH I BiH u vezi s nepoštivanjem međunarodnih konvencija pri realizaciji izgradnje HE Dabar u okviru programa Gornji Horizonti.

Tom prilikom, predstavnici županiji upozorili su predstavnike Hrvatskih voda da Projekt upravljanja vodama Neretve i Trebišnjice nije ostvario ciljane rezultate zbog nemogućnosti usvajanja zajedničkog plana upravljanja. Naime, hrvatska strana imala je primjedbe na pojedinačni plan upravljanja Republike Srpske koje nisu uvažene. Župan je opetovano zahtijevao žurne reakcije nadležnih hrvatskih ministarstava u svrhu zaštite poljoprivrede, marikulture, turizma, okoliša i bioraznolikosti DNŽ od prekomjernih utjecaja projekata susjednih država s čim su se složili i predstavnici Hrvatskih voda.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.