Župski hodačasnici u najvećem albanskom katoličkom svetištu

0

Matica umirovljenika Župe dubrovačke organizirala je u subotu 10.veljače cjelodnevni hodočasnički izlet u albansko mjesto Lac. Na put je u dva autobusa otputovalo stotinjak župskih umirovljenika.

U brdima poviše grada Laca, smješten je veliki kompleks samostana Svetog Antuna Padovanskog, najvećeg albanskog katoličkog svetišta kojeg je prošle godine posjetilo oko 2 milijuna hodočasnika. Svetište, čiji začeci datiraju iz četvrtog stoljeća, bilo je u vrijeme diktature Envera Hodže potpuno devastirano, ali se vrlo brzo revitaliziralo velikim zalaganjem malobrojnih albanskih svećenika i mnogobrojnih vjernika svih konfesija.

U sklopu samostana, u stijeni na kojoj je izgrađena samostanska crkva, nalazi se i pećinska kapela Svetoga Vlaha, na albanskom Shen Vllashi, sveca kojeg Albanci posebno štuju. Ovdje se vjeruje da je Sveti Vlaho tu rođen, da je pogubljen mučeničkom smrću u nedalekom Draču, sahranjen u obližnjoj svečevoj crkvi na poluotoku Rodoni da bi na koncu većina njegovih relikvija potom bila prenijeta u Dubrovnik.

Zanimljiva podudarnost povijesnih podataka o životu dubrovačkog parca temelji se na činjenicama da se Albanija u Srednjem vijeku nazivala Arbenija / Arbanija ( stanovnici Arbanasi ) dok se lokacija samostana Svetog Antuna i kapele Svetoga Vlaha i tada i danas zove Sebaste. Naše se dubrovačko vjekovno vjerovanje bazira na porijeklu parca iz grada Sebasta i države Armenije. Ali, ova mala razlika u jednom slovu Armenija-Arbenija i Sebasta-Sebaste potiče svakoga ovdašnjeg posjetitelja u najmanju ruku na razmišljanje ali i obvezuje na potrebu jednog temeljitijeg istraživanja.

Župske hodočasnike je na hrvatskom jeziku u crkvi Svetoga Antuna pozdravio samostanski poglavar fra Mirash Marinaj, objasnio im na čemu se temelje njihova vjerovanja te ih nakon molitve uputio u obližnju pećinsku kapelicu Svetoga Vlaha. Uslijedila je uobičajena kupnja lokalnih suvenira i odlazak za Skadar gdje su nazočili misi za bolesnike u katedrali Svetog Stjepana koju je predvodio skadarski nadbiskup Angelo Massafra.

Nakon obilnog ručka u jednom skadarskom restoranu, župski su se hodočasnici istoga dana u kasnim večernjim satima sretno vratili svojim domovima.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.