Nova mrežna stanica: Lapidarij u Biskupskoj palači u Stonu

0

Muzejski izlošci koji se nalaze u Lapidariju smještenom u Biskupskoj palači u Stonu mogu se sada pogledati na ovih dana pokrenutoj stranici http://www.lapidarij-ston.com/.

Riječ je o jednoj od bogatijih zbirki srednjovjekovne umjetnosti na jugu Hrvatske. Specifičan geografski položaj i prirodna bogatstva Stona omogućili su život na ovom području davno prije Krista. Uslijed čestih društvenih promjena uvjetovanih seobom naroda, ratovima, potresima, stradale su i mnoge kulturne znamenitosti i vrijedni spomenici, posebno sakralne vrijednosti. Ono što je sačuvano od 2015. godine smješteno je u prizemlje Biskupske palače u Stonu koje je uređeno za lapidarij te godinu dana kasnije s proširenjem otvoreno za javnost. Izloženi su kameni pluteji, freske i ornamentika bogate pleterne dekoracije u raznim oblicima koji ilustriraju stvaralaštvo Stona i bliže okolice od rimske antike do novijih povijesnih vremena, ističu na stranici. A uz to u Lapidariju se čuvaju i vrijedne umjetničke slike, razni liturgijski predmeti, stare povelje i tiskane knjige vrijednog povijesnog značaja, stoji na stranici.

Inače, Biskupska palača u Stonu počela se graditi nakon obnavljanja Stonske biskupije 1541. god., a završena je 1572., u vrijeme poznatog Stonskog biskupa Bonifacija de Stephanisa (1564. – 1582.), koji je bio i kustos Svete Zemlje i papin izaslanik za kršćane pod Osmanlijskom vlašću. Iako je palača kao i većina zgrada u Stonu više puta obnavljana, sačuvala je svoj izvorni oblik. Danas je Biskupska palača dom stonskog svećenika, a u njezinom prizemlju nalazi se lapidarij.

Na lijepo uređenoj mrežnoj stranici se također može više saznati o povijesti Stona, a donosi se i prikaz dvadesetak crkvica u Stonu i Stonu Malom te običajnik u sklopu rubrike „Događaji“.

Župa sv. Vlaha Ston na ovaj način je široj kulturnoj javnosti omogućila upoznavanje sa zbirkom koja se također može posjetiti u vrijeme kada je Lapidarij otvoren.

Angelina Tadić

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.