Predstavljen “Adrigreen”, zajednički projekt Lučke uprave i Zračne luke Dubrovnik

0

Zajednički projekt Lučke uprave i Zračne luke Dubrovnik pod nazivom “Adrigreen” predstavljen je danas u prostorijama Lučke uprave Dubrovnik.

Riječ je o prekograničnom suradnji sufinanciranoj u sklopu Interreg V-A Italija-Hrvatska programa transnacionalne suradnje 2014.-2020., a sve s ciljem poboljšanja integracija hrvatskih i talijanskih luka te zračnih luka s drugim načinima prijevoza kako bi se povećao protok putnika koji stižu u glavne turističke destinacije na Jadrankoj obali te kako bi se smanjio utjecaj na okoliš regionalnih pomorskih i zračnih sustava.

Projekt će trajati 25 mjeseci, ukupni proračun iznosi nešto više od 2,1 milijun eura te spaja neke od vodećih hrvatskih i talijanskih luka te zračnih luka koje su motivirane za suradnju i stvaranje ekologičnijih i zelenijih luka i zračnih luka.

“Projekt je vezan uz razvijanje zelenih i intermodalnih rješenja pri povezivanju luka i zračnih luka na Adriatiku. U sklopu projekta, bit će napravljene detaljne analize, studije utjecaja na okoliš i sl. Svaki od partnera će u svom okruženju testirati način doprinosa rezultatima projekta tj. način smanjenja CO2. Zračna luka Dubrovnik će nabaviti dva električna vozila i 15 električnih bicikala. Također, jedna od završnih faza projekta bit će izrada profesionalnog videa u kojem će se snimiti testiranje,“ objasnio je voditelj projekta Zračne luke Dubrovnik Hrvoje Spremić.

Voditelj Adrigreen projekta ispred Lučke uprave Dubrovnik Dino Barbarić objasnio je razloge sudjelovanja Lučke uprave Dubrovnik.

„Sudjelujemo zbog jačanja institucionalnih kapaciteta Zračne luke Dubrovnik te povlačenja bespovratnih sredstava kao i stjecanje novih znanja, iskustava i vještina te težnja za usavršavanjem i obrazovanjem u pogledu rada na EU projektima. Nastojat ćemo također osigurati jedno vozilo na električni pogon kao i tri bicikla čime ćemo na simboličan način izvršiti učinak na smanjenje emisije štetnih plinova te poslati poruku našoj opredijeljenosti u provođenju strateških ciljeva EU za spomenuto programsko razdoblje,“ rekao je Barbarić.

Komentari

Komentari

Share.

About Author

Comments are closed.